Gulvafslibning – Gør det selv

Hvis du gerne vil slibe dit eget gulv, så lægger der meget arbejde forud. Det vil bestemt både ende med at støve, larme og kræve lange arbejdsdage. Hemmeligheden bag et flot resultat er at slibe dit gulv mange gange. Derfor kræver det også, at du er vedholden. Det er desuden også vigtigt, at du går systematisk til værks. Det betyder, at det også er et stykke arbejde, der kræver en god kombination af vedholdenhed, systematik såvel som spandevis af hårdt arbejde.

Har du besluttet dig for, at du ønsker at slibe dit eget gulv, så skal der naturligvis ikke herske nogen tvivl om, at det er noget, der kræver, at du har en vis håndværksmæssig kunnen. Hvis du er helt grøn på området, så er det nok ikke en afslibning af dit gulv, du skal starte ud med. Hvis det er noget, du er fastbesluttet på, at du skal give dig i kast med, så bør du følge denne guide, da det er med til at gøre det markant nemmere for dig at opnå et tilfredsstillende resultat.

Gulvafslibning: Sådan kan du gøre det selv

I denne guide kan du skridt for skridt lære, hvordan du kan slibe dit eget gulv. Det er vigtigt, at du læser denne guide meget omhyggeligt. Ved at forberede dig meget nøje, kan du forøge dine forudsætninger for at skabe et rigtig godt resultat. Følg med i guiden nedenfor:

1. Start med at gøre klar til afslibningen

Det er vigtigt, at du starter med at gøre gulvet klar. Det er en god idé, at det er noget, du gør inden, du tager ud for at hente maskinen, du har lejet til formålet, så du ikke spilder tiden.

 1. Vask og rens gulvet: Start med at rense og vaske dine gulve. Det er vigtigt, at du er meget grundig, så urenheder ikke slibes ned i træet.
 2. Dyk søm: Alle dine søm skal dykkes 2-3 mm. ned under overfladen. Alle skruer skal drejes ned. Det sikrer at maskinen ikke ødelægges.
 3. Afdækning: Det støver meget, når du sliber et gulv. Derfor er afdækning også vigtigt. Særligt ind til andre rum med møbler og elektronik.

2. Slib derefter kanterne på gulvet

Du skal start med at tage panelerne af, da det er med til at sikre, at du kan komme helt ind til kanten. Efter dette kan du gå i gang med at slibe kanterne hele vejen rundt på det areal, der skal slibes.

 1. Vælg den rette kornstørrelse: Du skal finde den rette kornstørrelse. Er det et gulv med lak bør du starte med korn 16 eller 24. Er det med lak, så start med korn 40.
 2. Brug en kantsliber: Det bedste resultat opnår du ved at benytte dig af en kantsliber, så du kan komme helt ind til væggen og få slebet gulvet ned.
 3. Vinkelsliber til hjørnerne: For at komme helt ind i hjørnerne, så bør du benytte dig af en vinkelsliber, så er der ikke er steder, hvor gulvet ikke er slebet ned.

3. Slib gulvet helt rent

Når du starter med at slibe, så vil de første ture kunne ses tydeligt. Derefter er det ikke helt så tydeligt. Derfor er det vigtigt, at du arbejder systematisk fremad og bagud, så du sliber ensartet og jævnt.

 1. Når du går i gang med at slibe første gang, så bør du bruge en korn 24 på valsen. Pas desuden på, at ledningen ikke er til gene. Overvej at hænge den op ved hjælp af en krog el.lign.
 2. Stå aldrig stille: Du må ikke stå stille. Hvis valsen kører og du står stille, så graver den sig ned. Skal du stoppe, så brug indgrebshåndtaget til at hæve valsen.
 3. Arbejd systematisk: Skub maskinen fremad og træk den bagud i forskudte baner. Det sikrer, at gulvet slibes lige meget overalt. Vær systematisk og hold dit fokus.
 4. Slib gulvet rent og jævnt: Du skal blive ved med at slibe til gulvet er helt rent og jævnt. Det betyder, at al gammel lak, olie el.lign. skal være fjernet og gulvet skal være helt plant og rent.

4. Slib herefter gulvet glat

Når du har fået gulvet slebet jævnt og rent, så små skader og lak er væk, så vil der være slibespor, der gør det umuligt at holde. Du skal derfor slibe det igen med et finere slibepapir, der efterlader nye spor. Husk desuden på, at des højere korn på papiret, des finere er det.

 1. Fjern slibesporene: Du skal nu fjerne slibesporene med finere papir. Her bør du starte med en korn 60, mens du kører med den store maskine og venter med kanterne. Du skal slibe på samme systematiske måde.
 2. Tid til finere slibepapir: Når du har kørt med korn 60, så skal du derefter skifte med korn 100. Til sidst skal du gå op til korn 150. For hver finhed skal gulvet køres over flere gange til det ikke længere gør nogen forskel.
 3. Tid til kanterne: Nu er det tid til at glatte kanterne ud med korn 60, korn 100 og derefter korn 150. Ved enden af brædderne bør den store maskine have efterladt cirka 10-12 cm. træ, der nu skal slibes.
 4. Skal jeg slutte eller fortsætte: Herefter skal du selv afgøre, om du vil stoppe ved korn 150 eller du derimod vil køre en tur med et finere papir som eksempelvis kunne være korn 240.

5. Giv gulvet olie

Det sidste skridt er, at give dit gulv olie. Det beskytter gulvet mod ridser, fugtskader og deslige. Det kan være alt fra en sæbebehandling til både olie, lak eller voks. Det er et valg, der er helt op til dig selv.

 1. Gør rent for støv: Du skal starte med at gøre rent for støv. Det er vigtigt, at du er meget grundig. Det kan give et dårligt resultat, hvis du ikke gør grundigt rent.
 2. Rens fugerne: Du skal også kradse støv ud af fugerne og samle det op med en støvsuger undervejs.
 3. Vask dit gulv: For at kunne sikre, at du får det bedste resultat med din efterbehandling, så bør du rense dit gulv med et grundrensemiddel og vaske det med rent vand.
 4. Tid til efterbehandling: Det sidste skridt inden dit nye gulv er færdigt er, at efterbehandle gulvet. Det kan du f.eks. gøre ved at give det bivoks med linolie.