Hurtige tips til hvordan du sliber dit gulv

Hvis du har besluttet dig for, at slibe dit gulv på egen hånd, så er der mange ting, du skal holde styr på. Det er også derfor, at der er mange, der anbefaler, at du vælger at udlicitere arbejdet til en professionel aktør. Er du derimod helt fastbesluttet på, at det er en opgave, du skal klare selv, så er det vigtigt, at du forbereder dig nøje. Der er mange ting, der skal være styr på, inden du tænder for maskinen og begynder at slibe dit gulv, uanset hvilken type af gulv, det er.

I denne artikel kan du finde en række gode tips til, hvordan du skal bære dig ad med at slibe dit gulv. Det er vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er noget, der er nemt at have med at gøre. Tværtimod, så er det noget, der kræver, at du er villig til at sætte dig godt ind i stoffet. Er det ikke noget, der er tilfældet, så er det en god idé, at du i stedet vælger at finde et firma, der kan klare opgaven. Vil du klare det selv, så bør du naturligvis sørge for at læse med i denne artikel.

Hvornår trænger dit gulv til afslibning?

Når lakken på dit trægulv er slidt igennem, eller træets overflade derimod er begyndt at blive meget ridset og hakket, så er det ofte et tegn på, at det er på tide med en gulvafslibning. Det er noget, der gør sig gældende, uanset hvilken kvalitet, det har, og om det tidligere har været olie, sæbe eller lak. Det er dog vigtigt, at du er klar over, at sådanne afslibninger ikke er noget, du skal foretage dig hele tiden, da gulvbelægningen hele tiden bliver tyndere og tyndere.

Hvis lakken er slidt igennem eller træets overflade er for ridset eller hakket, så er det på tide, at der ikke nogen vej udenom, at det er en god idé, at du får lavet en afslibning. Når du har gjort dette, så har du også frit valg på alle hylder i forhold til den efterfølgende overfladebehandling af dit gulv. Hvor mange slibninger et gulv kan klare, afhænger både af slidlagets tykkelse samt hvor meget, der slibes af hver gang, du får lavet en gulvafslibning, hvilket du skal huske på.

Hvilke maskiner og værktøj skal du bruge?

Der findes flere typer af maskiner og værktøj, du skal bruge, når du skal slibe dit gulv selv. Dette kan du leje hos stort set alle byggemarkeder. Selvom det lyder nemt at gå til, så er det vigtigt, at du er klar over, at det både kræver en håndværksmæssig kunnen og meget tid, at skulle slibe et gulv. Hvis det er noget, du er overbevist om, at du har mod på at gå i gang med, så kan du nedenfor finde en god liste over, hvad du skal bruge af værktøj og maskiner til det:

 • En stor bånd- eller valseslibemaskine
 • Slibebånd i forskellige korn fra grov til fin – fra cirka 16 til 100 korn
 • Slibeolie hvis gulvet er lakeret eller malet
 • Hvordan forbereder jeg min afslibning?

  Der er også op til flere ting, du skal sørge for at gøre for at forberede dig til din afslibning. Det er faktisk en stor del af, at skulle slibe gulvet på egen hånd, hvorfor det også er ét af de bedste tips, der kan gives; giv dig rigtig god tid til at lave de nødvendige forberedelser, så der ikke ender med at ske skader på hverken gulv eller maskine. De ting, der er vigtigst at sørge for, at forberede og få styr på, inden du går i gang med din gulvafslibning er de følgende punkter:

  • Du skal starte med at eventuelle dykkes cirka 2-3 mm. ned under overfladen. Det kan du gøre ved hjælp af enten en dyknagle og hammer.
  • Du skal dertil også sørge for at fjerne fejelister langs alle vægge og dørtrin, så du kan slibe dit gulv helt ud til kanten af gulvet. Er listerne i god stand, kan de sagtens genbruges.
  • Hvis der er steder, hvor gulvet har større skader, som f.eks. huller, dybe hakker, rådskader eller noget helt fjerde, så bør du udskifte det.
  • Hvis der er små huller i gulvet efter skruer eller deslige, så er det vigtigt, at du sørger for at fylde disse ud med en form for træspartelmasse, der matcher gulvet i farven.
  • Det er også uhyre vigtigt, at du sørger for at gøre gulvet grundigt rent, inden du går i gang med slibningen, så du får et helt og aldeles tilfredsstillende resultat.
  • Tøm rummet for alle dine møbler og så videre. Det er et stykke arbejde, der kommer til at støve rigtigt meget og derfor er det heller ikke optimalt, at rummet er fyldt med møbler.

  Hvordan sliber jeg mit gulv?

  De fleste tænker sikkert, at det virker nemt at kunne slibe et gulv. Faktum er dog, at det ikke er tilfældet. Hvis du gerne vil slibe dit eget gulv, så er det derfor heller ikke noget, der blot kræver en båndslibemaskine og et vilkårligt slibebånd, der passer til maskinen. Der skal slibes på helt bestemt måder og du skal slibe med flere forskellige slibebånd for at opnå det perfekte resultat. Hvis du skal lave en gulvafslibning, så fælg de nedenstående trin:

  1. Du skal starte med at lave en grovslibning. Det skal du gøre med et slibebånd, der har enten korn 16 eller korn 24. Des lavere tallet er, des grovere vil slibepapiret være. Du kan altid finde tallet bag på papiret.
  2. Herefter skal du lave en mellemslibning. Det er noget, der bør foregå med enten korn 40 eller med korn 60, så du får et fint fundament til at klare dit sidste skridt, som er en finslibning.
  3. Det sidste skridt, når du skal slibe dit gulv er lavet en såkaldt finslibning. Det er noget, du skal gøre med et bånd, der har enten korn 80 eller derimod korn 100, så du er sikker på at få et perfekt resultat.